Een leefbaar Lede staat voor een gemeente waar wonen, werken en ontspannen in balans zijn. We streven naar een veilige en groene omgeving, met aandacht voor verkeersveiligheid en kwalitatieve huisvesting. Voorzieningen worden goed onderhouden en toegankelijk gemaakt voor iedereen, terwijl we samenwerken met bewoners om hun leefomgeving te verbeteren. Buurten worden gestimuleerd om actief te zijn en zorg & ondersteuning staat centraal. Zo creëren we een gemeenschap waar iedereen zich thuis en gehoord voelt.
Lees hieronder meer over onze programmapunten rond een leefbaar Lede.
· We stimuleren buurtprojecten waar straten of wijken elkaar kunnen ontmoeten, beter kunnen leren kennen of samen een project kunnen realiseren (bv. speeltuig in de wijk,…).
· We zetten in op een buurtwerking rond bredere mantelzorg en richten een gemeentelijke vrijwilligersdienst in voor en door senioren.
· We herbekijken het subsidiesysteem voor verenigingen in het algemeen en jeugdverenigingen in het bijzonder. We kijken op welke manier we investeringen in duurzame infrastructuur mee kunnen begeleiden.
· We treden streng op tegen vandalisme en andere vormen van overlast. We schakelen mobiele camera’s in om de daders van die overlast te identificeren en zorgen voor gepaste bestraffing.
· We gaan de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstorten door de opmaak van een plan met concrete initiatieven. Diegene die wordt betrapt, betaalt de factuur. Het kan niet dat mensen die niet verantwoordelijk zijn voor zwerfvuil of sluikstort daar de rekening mee voor betalen.
· Voor wandelaars en fietsers is het doven van de straatverlichting problematisch. Ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat. In afwachting van slimme straatverlichting (die aangaat en dooft wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer er iemand passeert) doen we de straatverlichting terug aan.
· We maken een plan voor zwaar verkeer, waarbij we waar mogelijk zwaar verkeer weren uit woonkernen, de centra en aan schoolomgevingen, maar bedrijven toch nog bereikbaar blijven en bediend kunnen worden.
· We creëren verkeers- en éénrichtingslussen op strategische plaatsen die op elkaar aansluiten. Zo zorgen we voor vlotte doorstroming met meer ruimte voor de voetganger en fietser en op de meeste plaatsen een afname van het aantal verkeersbewegingen. We doen dit via een duidelijk uitgewerkt plan met inspraak van alle bewoners en gebruikers en niet via een aanpak waar we op vraag van één iemand plotseling een ingreep doen in de ene straat zonder de gevolgen voor de omliggende straten in kaart te brengen.