We kiezen resoluut voor een duurzame en toekomstgerichte aanpak waarin ecologie, landbouw en innovatie hand in hand gaan. We zetten in op klimaat- en energieneutraliteit, waarbij de gemeente het voortouw neemt en hernieuwbare energie stimuleert. Landbouw en natuur worden bondgenoten, met initiatieven voor streekeigen groen en korte ketenproducten. Daarnaast creëren we groencorridors en ontmoetingsplaatsen in het groen, afgestemd op de behoeften van verschillende bevolkingsgroepen. 

Lees hieronder alle programmapunten over hoe wij Lede willen klaarmaken voor de toekomst, met respect voor onze omgeving en samenleving.

landbouw en natuur bondgenoten
VOOR EEN LEDE DAT ENERGIE- EN KLIMAATNEUTRAAL IS
·        De gemeente neemt het voortouw en vervult haar voorbeeldfunctie. Alle gemeentelijke infrastructuur wordt energie- en klimaatneutraal.

·        We gaan volop voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld via de daken van de gemeentelijke infrastructuur. We zorgen ervoor dat bijvoorbeeld  inwoners kunnen participeren en delen in de winsten. Ook energiedelen maken we mogelijk. Bij energiedelen kan het teveel aan energie ter beschikking worden gesteld van andere gebruikers. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld jeugdverenigingen, sportclubs, scholen,… mee ondersteunen.

·        We gaan volop voor de realisatie van de klimaatdoelstellingen. De gemeente geeft daarbij het goede voorbeeld en neemt initiatieven om inwoners te overtuigen daarin mee te stappen. We bekijken onder andere de mogelijkheden van wijkrenovaties en van esco’s (een systeem waarbij investeringen om bv. beter te isoleren uitgesteld kunnen worden terugbetaald door het geld dat wordt uitgespaard op de energiefactuur)

VOOR EEN LEDE WAAR NATUUR EN LANDBOUW BONDGENOTEN ZIJN
·        De gemeente heeft een voorbeeldfunctie inzake het verbinden van landbouw en natuur.

·        De gemeente zorgt ervoor dat ze gronden die geschikt zijn voor landbouw in pacht blijft geven aan actieve landbouwers.

·        De gemeente zorgt samen met het Regionaal Landshap voor streekeigen beplantingen en zet projecten op om ook de inwoners te betrekken en te overtuigen.

·        Bij de aanplant van streekeigen groen wordt er in overleg gegaan met stakeholders zodat doorgang voor landbouwmachines gegarandeerd blijft en er ook geen negatieve gevolgen zijn voor de opbrengsten van vruchten. Waar mogelijk worden landbouwers ingeschakeld bij en vergoed voor de aanleg en het beheer van bv. heggen en hagen.

·        We nemen initiatieven om de korte keten en producten van bij ons te ondersteunen.

VOOR EEN LEDE MET AANDACHT VOOR GROEN, OPEN RUIMTE EN BELEVING
·        Bestaande groenconcentraties zijn de aanzet voor creëren van groencorridors waarin ecologische waarde en biodiversiteit hand in hand gaan met gerichte ontspanningsmogelijkheden voor de inwoners.

·        We creëren op verschillende plaatsen rust- en ontmoetingsplaatsen in het groen en de open ruimte. We doen dat in  overleg en gediversifieerd. Bijvoorbeeld in de nabijheid van het woonzorgcentrum zorgen we voor een andere inrichting dan op een plaats waar jongeren samenkomen of waar buren elkaar kunnen ontmoeten.