verenigingen en ondernemingen

Verenigingen en ondernemers vormen de kern van onze lokale gemeenschap. Ze versterken de sociale samenhangen en stimuleren de economische groei van onze gemeente. Vanuit een stimulerend beleid creëren we kansen voor innovatie en ontwikkeling. Open Lede ondersteunt dit door ruimte te bieden voor initiatie en barrières te verlagen, zodat zowel verenigingen als ondernemers kunnen floreren en bijdragen aan een sterker en veerkrachtiger lokaal, maatschappelijk netwerk.

Lees hieronder meer over onze programmapunten rond een ondernemend en verenigend Lede.

VOOR EEN LEDE WAAR HET GOED ONDERNEMEN IS
·        We nemen initiatieven om de lokale economie te versterken. We gaan na op welke manier winkels en bedrijven kunnen worden betrokken bij bijvoorbeeld de herinrichting van straten,… en garanderen voldoende parkeerplaatsen voor zowel wagens als fietsen in de nabijheid van winkels.

·        We stimuleren het ondernemerschap in de gemeente en maken een ondernemersloket dat actief meewerkt aan een gunstig ondernemersklimaat.

·        Zorg dragen voor onze handelskernen is een belangrijk aandachtspunt. Want zonder handel is een kern doods. We gaan aan de slag met een duidelijk plan en visie omtrent supermarkten en grotere handelsvestigingen en voor KMO’s en zelfstandigen. We gaan in overleg met bv. Wegen en Verkeer die stelselmatig negatief advies geven voor nieuwe vestigingen, zelfs in onze handelskernen.

·        We kijken op welke manier we de vele versnipperde en vaak minder goed gelegen  locaties in de gemeente voor handel en industrie kunnen bundelen in nieuwe kwalitatieve ruimte om te ondernemen.

VOOR EEN LEDE DAT VERENIGINGEN OMARMT
·        We ondersteunen verenigingen logistiek bij de organisatie van evenementen, bijvoorbeeld door de terbeschikkingstelling van materieel of vervoer.

·        We promoten evenementen van verenigingen met een bovenlokale uitstraling.

·        Vrijwilligers en vrijetijdswerkers zijn onmisbaar voor de werking van vele organisaties en verenigingen. We behandelen ze allemaal op gelijke voet, bijvoorbeeld door een duidelijk kader voor onkostenvergoedingen.

·        We benutten ten volle de capaciteiten van GC de volkskring door de eigen programmatie af te stemmen op de initiatieven die genomen worden door onze lokale verenigingen.

VOOR EEN LEDE WAAR TRADITIES DEEL UITMAKEN VAN HET CULTUURBELEID
·        Carnaval is een volwaardig deel van ons cultuurbeleid. De ondersteuning voor onze carnavalsverenigingen moet herbekeken worden.

·        We vragen een erkenning als ‘Reusvriendelijke gemeente’ om onze reuzenfolklore levendig te houden

·        Eeuwenlang werd in de omgeving en ver daarbuiten de meest schitterende monumenten gebouwd met de Lediaan kalkzandsteen. We zorgen ervoor dat op verschillende plaatsen waar deze steen werd ontgonnen of gebruikt informatiepanelen aanwezig zijn of de kalkzandsteen meer in de kijker wordt gezet.

·        We herwaarderen ons erfgoed. In overleg met de eigenaars kijken we hoe we verborgen parels zoals La Lédoise (duivenconstateurs) meer op de kaart zetten.

·        Alleen al in 2023 ging er 350.000 euro gemeentelijk belastingsgeld naar het onderhoud van de kerken, zelfs als die vandaag niet of nauwelijks meer gebruikt worden voor de eredienst. We hebben nood en maken werk van  een echt visietraject over de toekomst en de financiering van de parochiekerken. We kijken daarbij in de eerste plaats of ze een nieuwe functie kunnen krijgen die ten goede komt aan de gemeenschap.

maatschappelijke uitdagingen
kinderen en jongeren zichzelf zijn
VOOR EEN LEDE DAT AANDACHT HEEFT VOOR MAATSCHAPPELIJKE UITDAGINGEN
·        We hebben oog voor dierenwelzijn en treden op tegen verwaarlozing.

·        We voorzien voldoende plaatsen in de buitenschoolse kinderopvang. We richten de gebouwen en buitenspeelplaatsen adequaat in. 

VOOR EEN LEDE WAAR KINDEREN EN JONGEREN ZICHZELF KUNNEN ZIJN
·        We creëren doorheen de gemeente plaatsen waar jongeren heel laagdrempelig kunnen samenkomen.

·        We installeren een kindergemeenteraad en een kindercollege. Elke lagere school krijgt er vertegenwoordigers in.

·        Jeugdbewegingen kunnen gebruik maken van de gemeentelijke vrachtwagens om hun kampgerief te vervoeren.